« Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” Baia Mare | Principal | Evaluarea abilităților cognitive la copiii cu dizabilități »
Societatea Literar-Științifică «Tinerimea Română» 1877-1948
de Radu Botiş | Februarie 5, 2022

Apărută la Editura Premier din Ploiești în anul 2013, cartea “Societatea Literar-Științifică «Tinerimea Română» 1877-1948” scoate la lumină cele mai importante și pline de substanță activități ale societății “Tinerimea Română”.
Bazată pe un complex material bibliografic, fiind prima sinteză despre această societate, lucrarea face o prezentare de început a scopului acesteia, care și-a găsit întinderea până la Ulmenii Maramureşului. Cel mai de seamă reprezentant de aici a fost Florian Ulmeanu, pe atunci student la medicină, apoi doctor docent și, mai apoi, promotorul medicinii sportive moderne, cu teza de doctorat în medicina sportivă, apreciată cu calificativul TRES HONORABLE, primind şi premiul Boullard din partea Academiei de Medicină a Franţei. De asemenea, fondator al Societăţii de Medicina Culturii Fizice şi membru în Comitetul de redacţie al revistei “Buletinul Societăţii Medicale de Educaţie Fizică” și, mai apoi, membru post mortem al Academiei de Ştiinţe Medicale din România.
Este întemeietorul societății culturale “Tinerimea din Ulmeni” (1923-1939) care, prin activitatea bogată şi diversificată pe care a desfăşurat-o, a înscris o pagină luminoasă în trecutul mişcării de emancipare culturală, social-economică şi sportivă a satelor de pe Valea Someşului, din raza de acţiune a societăţii făcând parte cincisprezece localități: Ulmeni, Tohat, Chelinţa, Ţicău, Arduzel, Mânău, Someş-Uileac, Sălsig, Gârdani, Asuaju de Sus, Asuaju de Jos, Ariniş, Vicea, Băseşti şi Benesat. Din aceeași instituție a facut parte și Emil Gavriş, marele interpret, compozitor și dirijor, violonist de seamă, de obârşie din Chelinţa, licențiat în drept al Universității “Regele al Carol II-lea” din Cernăuți.
Aici, membrii societăţii au trecut la organizarea unor manifestări de amploare, prima având loc în 1931, de Sfântul Petru, şi a fost rezervată sărbătoririi poetului Petre Dulfu la Tohat, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani. În afara sătenilor veniţi din peste cincisprezece comune, au participat o serie de personalităţi din judeţ şi din ţară, dintre care amintim pe Emil Bran, Elena Pop Hossu-Longin – preşedinte de onoare al societăţii –, Leontin Ghergariu, Gheorghe Mătieşanu, prefectul judeţului Sălaj, Petru Bran şi alţii. Cu această ocazie, s-a dezvelit monumentul poetului Petre Dulfu, cu sprijinul Despărţământului Zalău al “Astrei”. O altă manifestare de amploare a fost sfinţirea Monumentului Eroilor, care a avut loc în anul 1933, la Ulmeni, o sărbătoare patriotică şi românească vibrantă, la care au participat mii de cetăţeni. O parte din serbările culturale de amploare, cu program complex, au fost organizate de societate în colaborare cu “Astra”. O astfel de manifestare a avut loc la 26 aprilie 1938 și a cuprins concerte corale, prezentate de corurile ţărăneşti, conferinţe, dansuri, muzică populară etc.
Activitatea societăţii pe tărâm cultural a cunoscut o continuă extindere şi diversificare. În 1936, în comună funcţiona o Bibliotecă care cuprindea peste 600 de volume de literatură şi alte genuri. Cu ajutorul Casei Şcoalelor, a Societăţii Studenţilor Someşeni din Bucureşti, Tinerimea din Ulmeni şi Jur a înfiinţat biblioteci în mai multe sate. Tot în satele din jur a fost înfiinţată câte o Casă de citire. O iniţiativă cu rosturi de profunzime pe linia valorificării patrimoniului etnografic a constituit-o inaugurarea Muzeului istorico-etnografic la 23 iulie 1933, cu ocazia dezvelirii Monumentului Eroilor. Activitatea culturală a societăţii “Tinerimea” din Ulmeni şi Jur, a cunoscut continuitate până în 1940, la cedarea Ardealului, când mulţi dintre membrii ei au fost mobilizaţi ori s-au refugiat, ceea ce a generat întreruperea bruscă a activităţii. Prin realizările înscrise în plan cultural, vreme de aproape două decenii, societatea a constituit un focar de cultură şi un far luminător pentru satele codreneşti.
Viața culturală și națională reprezintă liantul indispensabil unității unui popor, iar prin ceea ce a reușit “Tinerimea de elită a României”, prin bunele legături cu celelalte societăți culturale și naționale ale vremii sunt demonstrate cu prisosință aceste deziderate. Neamestecată politic, “Tinerimea Română” a fost mereu sensibilă la problemele confraților. Prin multitudinea dar şi diversitatea activităților pe care le-a desfășurat, a reușit să aducă împreună generații diferite alături, ceea ce nu poate fi decât lăudabil.
Desigur, autorii cărții, doctorul în istorie profesor Constantin Dobrescu – știind să-și exploateze potențialul științific și publicistic, nefiind la prima carte de acest gen – dar si profesor Carmen Băjenaru, dascăl de elită, cu bune performanțe ale elevilor, atât la nivel local, cât și național, metodist la ISJ Prahova și formator în diverse proiecte ale CCD Prahova și în cadrul Universității “Valahia” Târgoviște, și-au dat binemeritatul obol pentru ca lucrarea să poată ajunge la cititori. O carte plină de substanță, o carte necesară.
Munca celor doi autori înglobează calitățile lucrului bine făcut: cercetare, aprofundare, profesionalism.
NOTĂ:
O recenzie de prof. Mircea Botiş şi pr.stavr. Radu Botiş
Topice: Recenzii | Comments Off on Societatea Literar-Științifică «Tinerimea Română» 1877-1948
Comentarii închise.