Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Lansare de carte

de admin | Februarie 28, 2020


Lansare de carte „Întoarcerea din cruciade-viața poetului Radu Gyr între realitate și poveste” a scriitorului AL. FLORIN ŢENE în cadrul Cenaclului Ligii Scriitorilor Români-27 februarie 2020

Liliana Derevici

Imnul Ligii Scriitorilor români compus de dr. MIHAI GANEA a fost audiat în debutul ședinței cenaclului de către toți membrii participanți, într-o solemnitate deosebită, în sala armelor de la Cercul Militar din Cluj-Napoca, unde s-a desfășurat ședința, în fața unui public numeros.

Președintele cenaclului,  profesor VOICHIŢA PĂLĂCEAN VEREŞ, care a condus ședința, a mulțumit celor prezenți, în special celor veniți de departe,  prezentând apoi tema întâlnirii: lansarea cărții „Întoarcerea din cruciadă-viața poetului Radu Gyr” de AL. FLORIN ŢENE.

Pentru început  IULIAN PATCA, președintele Filialei Cluj al Ligii a prezentat noutățile editoriale, cărțile: „Părintele și revoluția ca semnal” de Ioan Leuca și „Album despre Bucovina” cu hărți și alte materiale, de Nicolae Suciu.

Apoi domnia sa a vorbit despre cele patru cărți scrise de prolificul scriitor Al.Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor, despre scriitorii neglijați în comunism: Alexandru Macedonski, Ion Minulescu, Gib Mihăiescu, cărți apărute în urmă cu câțiva ani, iar în prezent cartea despre  Radu Gyr. Urmând, după mărturisirea lui Al.Florin Țene să scrie despre Eugen Ionescu, după vizita pe care o va face la Paris pentru colectarea de materiale, și informați.

Primul care a luat cuvântul despre această carte lansată în premieră la Liga Scriitorilor Români, a fost domnul dr.IONUŢ ŢENE care a și prefațat cartea. Dânsul a vorbit despre Radu Gyr ca  poet foarte mare, puternic, liric, esențializat, important pentru literatura română dar și un poet cu o personalitate controversată. 

Cartea despre Radu Gyr a lui Al.Florin Țene este o împletire între realitate și poveste. Romanul prezintă pe de o parte viața lui Radu Gyr bazată pe documente, scrisori, memorii dar în același timp este o personalizare a autorului care intervine și creionează trăirile poetului Radu Gyr cu o empatie extraordinară. Acesta este un poet despre care în epoca comunistă nu s-a scris aproape deloc, după anii 90 publicându-se  câteva antologii de poezie a lui Radu Gyr. El nu este numai un poet al temnițelor comuniste, este un poet complet și complex. În ultimii 15 ani a intrat într-un con de umbră datorită unor greșite abordări. Domnul Ionuț Țene menționează în acest sens că dacă viața lui a fost cenzurată, opera lui trebuie promovată.

În prefața pe care a scris-o, dr.Ionuț Țene face a subliniat că Radu Gyr ca poet, trebuie analizat  în contextul istoric al epocii, numindu-l poet al secolului XX, poet uriaș, autentic.Criticul Nicolae Manolescu îl menționează pe Radu Gyr în „Poezia românească modernă”, introducându-l în această antologie, nu neapărat într-un dicționar. Cartea a intrat în librării dar în urma presiunilor din străinătate a fost retrasă.Dr.Ionuț Țene, în analiza sa a menționat că s-a încercat o restaurare a liricii lui Radu Gyr după 1989 când începe să devină cunoscut. Amintind că Marta Petreu a scris despre Radu Gyr și a publicat „Antologia de lirică a lui Radu Gyr”. Cei din asociația foștilor deținuți politici au scris și ei despre Radu Gyr, despre cunoscutele poezii din temnițele comuniste. În general Radu Gyr a rămas un poet al temnițelor comuniste, a celor care au suferit în închisori, dar el nu e numai un poet al temnițelor comuniste ci cuprinde o paletă mult mai largă, fiind unul din marii poeți ai secolului XX care poate fi pus alături de Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Adrian Păunescu, Marin Sorescu. Astăzi este cunoscut prin concertele lui Tudor Gheorghe care îl promovează foarte mult și îl recită fiind un poet cantabil prin caracteristica versurilor salen având   ritm și rimă perfecte. Apoi îl caracterizează trecându-l prin toate frământările sale lirice, politice, sufletești, prin interogațiile sale de om, de umanist. A înființat teatru de stat evreiesc din București cu fonduri publice, salvând de la deportări mulți evrei.Poeziile sale au forță sufletească, modernitate a limbajului care surprinde fiorul sufletesc al unui neam întreg. Temele sale sunt: iubirea, trădarea, suferința, abordate cu ușurință în exprimare și muzicalitate fantastică. Aceste teme sunt puse în contextul epocii, greșelile plătindu-le cu ani grei de pușcărie dar aceasta ne însemnând că trebuie să uităm valoarea operei sale, a conchis cuvântarea sa dr.Ionuț Țene.

Despre cartea, a lui Al.Florin Țene, până în prezent, au fost publicate opt cronici în tot atâtea reviste din țară, a anunțat autorul. Vorbitorii, care au urmat, au subliniat în cuvântul lor, că Radu Gyr, prin acest roman va fi readus în conștiința publică ca  o mare personalitate a literaturii române.

A urmat la cuvânt domnul EUGEN COŢA care a evidențiat inimaginabilele poeme despre temnițele comuniste a lui Radu Gyr, despre foame, permanența frigului cumplit, a morții. În celulă la Aiud Radu Gyr se răzvrătește, se ceartă și cu Dumnezeu pentru ca în final să ajungă la o liniște sufletească și să-l coboare pe Iisus de pe cruce și să-l pună alături de deținuți, pe rogojină pentru îndumnezeirea omului. Radu Gyr a decedat în 1975. Domnul Eugen Coța a scris o parodie sensibilă, adâncă, umană fără conotații umoristice după poezia „Scrisori nescrise” a lui Radu Gyr.

Scriitoarea prof. VIRGINIA PARASCHIV din Baia Mare a explicat titlul romanului care nu este întâmplător făcându-se referire la educația pe care poetul a primit-o în epoca sa. Apoi a fixat romanul în context european vorbind despre criza secolului XX . Serenitatea autorului fără a patetiza a fost scoasă în evidență precum și sensibilitatea sa. A discutat și despre împărțirea pe capitole care se succed unul din altul, numindu-l pe autor documentarist. A insistat și asupra contextului istoric care a condus la atâtea nedreptății.

 Secretarul general al Ligii scriitorilor Români, GAVRIL MOISA a insistat pe condamnarea la moarte a lui Radu Gyr care a fost strămutată la 25 de ani închisoare și în final făcând 6 ani. El a plătit pentru crezul lui de a iubi țara dorind o Românie asanată moral, dorea să o curețe de toate putrefacțiile. Iubea țara fiind un mare naționalist dar și un mare credincios, afirmând că nimic nu se face fără Dumnezeu. Îl numește pe Al.Florin Țene un mare curajos având un stil interesant, cursiv, care cu subtilitate face trecerea de la realitate la ficțiune.

Poetul TEOFIL MÂNDRUŢIU care este la al optulea volum de poezie creștină îl aşează pe Radu Gyr în panoplia poeților din România la care domnul Al. Florin Țene i-a pus rame. Radu Gyr rămâne creștin și în perimetrul durerii dar și al încercării. Dânsul a evidențiat munca imensă care a stat în spatele acestui volum, scris de Al.Florin Țene, fiind un mare câștig din puct de vedere valoric.Crucea creștină a lui Radu Gyr este evidențiată ca fiind foarte sensibilă dar și adâncă. Poezia creștină spune dânsul se scrie dinspre suflet spre exterior și doar așa pot apărea valori literare. Ceea ce a făcut autorul este că a reabilitat un astfel de om, punându-l pe un drum de lumină, cartea ocupând un loc aparte..

A urmat la cuvânt scriitorului IULIA PATCA care a evidențiat valoarea acestui titan al literaturii române. Iar despre autorul volumului lansat, a specificat că arta cu care acesta a reușit să scrie romanul, detașatși  nu cu patimă. Al.Florin Țene construiește romanul, nu povestește viața lui Radu Gyr, ci pe parcurs sunt introduse momente dramatice, pline de tensiune, artă care i s-a format după scrierea a 84 de titluri. Aceasta este o carte foarte interesantă care va face istorie.

  Profesoara VOICHIŢA PĂLĂCEAN VEREŞ a vorbit despre munca titanică de cercetare documentară dar și de redactare a romanului, revelând sensibilitatea autorului, contextul istoric  și locul meritat pe care acest roman îl va ocupa în literatura română.

Ultimul care a vorbit a fost autorul AL. FLORIN ŢENE, care a sesizat că în 2 martie se împlinesc 115 ani de la nașterea lui Radu Gyr. Apoi a explicat copilăria lui Radu Gyr, creștinătatea lui și contextul istoric al dezvoltării acestuia. Au fost puse în discuție și documentarea pentru a scrie acest roman care a fost foarte amplă. 

Cele mai reprezentative poezii “Iisus în celulă” și „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane” au fost recitate de însuşi autorul romanului cu o dicție actoricească. Impresionând numerosul public.

Viitoarea ședință în care vor fi înmânate premiile Ligii Scriitorilor pentru producția editorială a anului 2019, va avea loc în data de 26 martie.

Topice: Romane | Comments Off on Lansare de carte

Comentarii închise.