« SUNT CA O BISERICĂ | Principal | ŢARA DE SUS ŞI ŢARA DE JOS… »
Descoperire epocală: fragmente din Sofocle, Euripide și Hesiod
de admin | Februarie 5, 2010
Papirusurile de la Oxyrhynchus au fost descifrate cu ajutorul razelor infraroșii și vor spori cu o cincime volumul operelor cunoscute din antichitate.
În timp ce rafturile librăriilor sunt pline de volume de senzație, savanții de la Oxford au reușit să descifreze unele manuscrise de o importanță incomparabilă. Mii de comedii, tragedii și poeme epice grecești și latine, pâna acum necunoscute, vor fi disponibile ca urmare a analizei cu raze infraroșii a așa-numitelor Papirusuri de la Oxyrhynchus. Printre altele, vor fi recuperate opere ale lui Sofocle, Euripide, Hesiod sau Lucian, ori evanghelii necunoscute. Câteva fragmente din lucrările celor patru autori menționati au fost deja descifrate.
“The Independent” relatează că papirusurile au fost descoperite acum mai bine de un secol, în ruinele orașului greco-egiptean Oxyrhynchus (în traducere “orașul peştelui cu bot ascuțit”). Timp de 100 de ani, acestea au fost un factor de frustrare pentru savanți, pentru că nu puteau fi citite din cauza stadiului avansat de deteriorare. De pe 11 aprilie 2005, o tehnica de analiză cu infraroșii, inspirată de fotografia prin satelit, a început să scoată la iveala o parte din capodoperele pâna acum de nedescifrat ale antichității. Specialiștii numesc cele 400.000 de fragmente de papirus, depozitate in 800 de cutii la Biblioteca Sackler, din Oxford, “Sf. Graal al Studiilor Clasice”, sporind astfel cu o cincime volumul scrierilor care au supraviețuit din antichitatea greacă. Profesorul Richard Janko afirma, în “The Independent”: “În mod normal, avem noroc dacă descoperim un asemenea fragment o dată la 10 ani”.
Ce s-a găsit
Printre operele care au început să fie descifrate zilele trecute se numără un pasaj de 30 de versuri din Archilocos, poet antic de la care au rămas în jur de 500 de versuri. Au mai fost recuperate și fragmente din “Epigonoi”, tragedia datând din secolul 5 î.C., a celebrului Sofocle, părți dintr-un roman al lui Lucian, autor grec din secolul 2 d.C., precum și materiale necunoscute ale lui Euripide (secolul 5 î.C.) și Hesiod (secolul 7 î.C.).
Savanții sunt aproape siguri că vor ieși la iveală și alte fragmente din Hesiod, Euripide și Sofocle, dar și un numar de evanghelii necanonice contemporane cu cele mai timpurii cărți din Noul Testament.
Acestea din urma ar putea declanșa o revoluție și în lumea creștină, unde până acum erau acceptate cele patru evanghelii redactate de Matei, Marcu, Luca și Ioan. Autoritățile bisericești de felul Conciliilor au considerat drept false (apocrife) alte relatări ale vieții lui Isus, precum Evanghelia dupa Toma, unul dintre criterii fiind că acestea datează dintr-o epocă ulterioară.
Cum s-au gasit
Tehnica folosită pentru descifrare poartă numele de imagine multi-spectrală și a fost pusă la punct pentru fotografia prin satelit. Savanții de la Oxford lucrează împreună cu specialiștii în infraroșu de la Universitatea din Brigham, statul Utah. Papirusurile așezate între două geamuri sunt iluminate cu radiații aflate sub spectrul vizibil, astfel încât urme de tuş care nu pot fi percepute de om devin vizibile. Imaginea astfel preluată este “tradusă” în spectrul vizibil într-un mod asemănător cu fotografia în infraroșu.
Tehnica face posibilă lectura corpusului de 400.000 de fragmente aproape în totalitate. Până acum, doar o infimă parte din papirusuri au fost descifrate.
Operațiunea va dura mult timp. O dată cu texte importante în limbile greacă, latină, coptă, ebraică, siriană, aramaică, arabă, numiană sau persană timpurie, se așteaptă descoperirea unui număr de scrieri de mai mică importanță, numite, de “The Independent”, “sitcomurile” și “benzile desenate” ale antichității.
Locul de proveniență a papirusurilor
Oxyrhynchus era o așezare antică aflată la circa 300 km sud de Alexandria. Orașul, pe ale cărui ruine se află satul contemporan al-Bahnasa, a cunoscut înflorirea în perioada elenistică și romană, până în anul 350 d.C., când ajunsese al treilea ca mărime din Egipt. Este cunoscut ca loc de naștere a sofistului Athenaios.
Primele săpături ale sitului au avut loc între 1897-1907, sub conducerea lui P.Grenfell și A.S.Hunt.
Material preluat de pe www.infonews.ro
Topice: De pe internet | Comments Off on Descoperire epocală: fragmente din Sofocle, Euripide și Hesiod
Comentarii închise.